zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

První "Světový den stínící techniky" - 21. 3. 2023

První jarní den úplně vyzývá k tomu, abychom se zamysleli nad naším fungováním na planetě Zemi a nad její ochranou. A právě z tohoto důvodu byl na tento den ustaven nový světově uznávaný den - Global shading day, neboli Světový den stínící techniky.

Proč vznikl Světový den stínící techniky?

Co nám toto má sdělit? Je potřebné se více zaměřit na využívání stínící techniky, která tvoří ochranu budov před přehříváním a hraje svoji roli také v boji proti globálnímu oteplování. Stínění totiž omezuje používání energeticky náročných klimatizací.

Slunce nad městem

Organizace evropského oboru stínicí techniky ES-SO se proto rozhodla, že tuto problematiku začne co nejvíce přibližovat široké veřejnosti a státním činitelům. Ti by mohli pomoci zavedením norem v integraci stínění do systému řízení budov ve stavebních právních předpisech. ES-SO se zasazuje o to, aby se stínící technika stala povinnou v rámci evropské směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD).

Venkovní žaluzie na kancelářské budově

Inteligentní nebo dynamické stínění může snížit emise CO2 až o 100 mil. tun a ušetřit až 285 mld. EUR, jak ukázala vědecká studie společnosti Guidehouse. Tyto hodnoty představují možnou úsporu energie (na chlazení budov) ve výši až 60 % potřebné do roku 2050. Právě budovy jsou dnes velkými producenty emisí (až 36 %) a největšími spotřebiteli energie (až 40 %). V případě, že se nic nezmění, dojde díky změně klimatu ke zvýšené potřebě chlazení budov a to až o 60 %.


Petra Šenková




Zúčastnili jsme se dobročinné akce s Nadačním fondem Modrý hroch

Slyšeli jste už o Modrém hrochovi? Že ještě ne? Tak my vám ho s radostí představíme. Čím více se dostane do povědomí, tím více lidem bude moci pomáhat.

Jak vybrat barvu lamel horizontálních žaluzií?

Interiérové horizontální žaluzie jsou stále nejčastěji užívaný způsob stínění. Chrání před sluníčkem, usměrňují světlo v místnosti a chrání soukromí. Na trhu se nabízí několik typů horizontálních žaluzií, které se od sebe liší způsobem ovládání a montáže, jsou vhodné téměř do všech typů oken. Největší vliv na vzhled žaluzií má barva lamel. Jaké jsou jejich možnosti?

 

 

Nová podoba plissé? Žaluzie!

Plissé, textilie s uměle vytvořenými záhyby, byla dříve velice populárním a exkluzivním materiálem pro výrobu módních oděvů pro ženy, výrobu manžet a podobně. Podívejte se na plissé z jiného úhlu pohledu a dodejte svému domovu šmrnc!

Vertikální žaluzie – nejen velkoformátové stínění

Vertikální žaluzie již nejsou doménou komerčních budov, především kanceláří, ale našli svoji cestu i do rodinných domů a bytů.