zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak postavit bioklimatickou pergolu: průvodce krok za krokem pro DIY nadšence

Bioklimatické pergoly se staly symbolem moderního a udržitelného venkovního prostoru, který dokáže nabídnout nejen útočiště před sluncem, ale také příjemné místo pro odpočinek ve stínu. Pro ty z vás, kteří preferují kvalitní a dlouhodobě udržitelné řešení, přinášíme průvodce stavbou bioklimatické pergoly z hliníku, která je součástí naší nabídky.

Plánování a návrh bioklimatické pergoly

Při plánování vaší hliníkové pergoly je klíčové zvážit její umístění ve vztahu k slunci a větru. Optimální orientace znamená, že pergola bude poskytovat stín v horkých letních dnech, zatímco v chladnějších dnech umožní využití slunečního tepla. Na našich stránkách si pergolu ARTOSI můžete následně objednat.

Seznam nástrojů pro DIY stavbu pergolu

Co se týče nástrojů, připravte si dva žebříky nastavitelné dle výšky pergoly, případně vypomůže teleskopický posuvný zvedák. Dále pak vodováhu, svinovací metr, gola sadu, stranové klíče, imbus klíče, příklepovou vrtačku, plochý šroubovák, Torx šroubovák T15 a silikonový těsnící tmel (transparentní, vhodný do exteriéru) nebo klempířský tmel. Pergolu vám dodáme pak připravenou jako skládačku a s návodem ji jednoduše sestavíte.

Montáž konstrukce a regulace lamel

Umístění a montáž hliníkového rámu vaší pergoly bude vyžadovat pečlivost a přesnost. Sledujte proto návod k montáži.

Stavba konstrukce pergoly

Jakmile máte hotovou konstrukci, upevněte střešní lamely. Poté zapojte veškeré elektro dle návodu a vyzkoušejte funkčnost pergoly. Naklápění lamel umožní optimální kontrolu nad množstvím světla a teplotou pod pergolou.

Elektrická instalace a automatizace

Pro maximální pohodlí můžete do pergoly integrovat navíc i další elektrické komponenty, jako jsou LED osvětlení nebo boční screenové rolety.

Zabezpečení a údržba bioklimatické pergoly

Aby vaše hliníková pergola sloužila dlouhá léta bez problémů, je důležité pravidelně kontrolovat všechny její části a dbát na její údržbu. Hliníkové konstrukce jsou sice odolné vůči korozi a nepříznivým povětrnostním podmínkám, přesto je dobré je občas očistit a zamezit tak možnému poškození u pohyblivých částí díky napadanému listí nebo větvičkám.

Inspirace pro výzdobu a zařízení venkovního prostoru

Až bude vaše pergola stát, je čas ji proměnit ve skvělý venkovní prostor. Vyberte si nábytek, který doplní moderní vzhled hliníkové pergoly, a nezapomeňte na rostliny a osvětlení, které dodají celému prostoru osobitou atmosféru. Pro chvíle pohody s přáteli se u mnoha našich zákazníků osvědčil i projektor s následným promítáním na staženou screenovou roletu.

Sdílení vašeho DIY projektu

Nezapomeňte, že vaše zkušenosti mohou být inspirací pro ostatní. Sdílejte svůj příběh o stavbě bioklimatické pergoly, fotografie a tipy, které by mohly pomoci i dalším nadšencům do DIY projektů.

Doufáme, že tento průvodce vám poskytne všechny potřebné informace pro stavbu vaší vysněné bioklimatické pergoly a že se brzy stanete hrdým majitelem funkčního a esteticky přitažlivého venkovního prostoru.


Pavel Hrdlička




Tepelná stabilita budov – stínící technika (2. díl)

A máme tu další díl ze série článků od pana inženýra architekta Petra Brandejského. V této části rozebere standardy bydlení, možnosti pro zlepšení tepelné stability a další. Tak se pusťte do čtení...

Aplikace pro výpočet výšky boxu venkovní žaluzie

V předešlém článku Vám kolegyně podrobně popsala, jak správně vypočítat výšku nábalu venkovní žaluzie. Náš partner pro výrobu stínící technik vyvinul také aplikaci pro chytré telefony, která Vám výšku nábalu žaluzie v okamžiku vypočítá.

Jak správně zvolit látku ke stínění?

Chystáte se na koupi látkového stínění a tápete při nahlédnutí do vzorníku? Kterou látku vybrat a na jaké hodnoty se dívat, abyste nebyli pak nepříjemně překvapeni a místo zatemňující rolety neměli doma pouze stínící? Více informací ke správnému výběru látky najdete v tomto článku.

Na veletrhu FOR ARCH 2021 jsme předváděli bioklimatickou pergolu ARTOSI

Po dlouhé době, kdy akce a dění ve společnosti pozastavil Covid-19, se zase pomalu vše začíná vracet do starých kolejí. Mimojiné se konají i veletrhy. Pro firmy z oboru stavebnictví a vybavení domů, stejně tak i pro lidi plánující stavbu, je velmi významný stavební veletrh FOR ARCH. Letos jsme byli i my jeho součástí.