zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak správně zvolit látku ke stínění?

Chystáte se na koupi látkového stínění a tápete při nahlédnutí do vzorníku? Kterou látku vybrat a na jaké hodnoty se dívat, abyste nebyli pak nepříjemně překvapeni a místo zatemňující rolety neměli doma pouze stínící? Více informací ke správnému výběru látky najdete v tomto článku.

Jedním z nejdůležitějších bodů při výběru rolet, vertikálních žaluzií, japonských stěn a plisé je vhodný výběr stínící látky. Abyste látkám na obrázcích porozuměli a zjistili o nich co nejvíce, uvedli jsme u každé následující vlastnosti: gramáž látky, pohlcení (absorpce), propustnost (transmise) a odražení (reflexe).

 

Nabídka vnitřního stínění

 

Co jednotlivé vlastnosti znamenají?

  • Gramáž látky - udává hmotnost látky (kg/m2).
  • Propustnost - kolik % světla daná látka propouští do místnosti – hodnota uvádí množství světla, které projde přes látku do místnosti. Čím vyšší je hodnota propustnosti (transmise), tím jasnější je místnost za denního světla.
  • Pohlcení - kolik % světla látka pohlcuje – hodnota uvádí množství světla, které je látkou pohlceno (absorpce). Absorbovaná sluneční energie je obvykle přeměněna na teplo.
  • Odražení - kolik % světla látka odrazí – hodnota uvádí množství světla, které se odrazí od látky. Čím více slunečního záření se odrazí (reflexe), tím méně ho zůstane v místnosti a místnost se tolik nezahřeje.

                                                                  

Rozložení látek dle propustnosti:

Od 50 % do 71 %

Elegantní materiály, čisté či vzorované, které obohatí moderní design místnosti. Látka bude průhledná jako záclonovina. Půjde přes ni tedy vidět ven, stejně tak dovnitř, pokud bude rozsvícené světlo. Zachová přes den přirozené světlo a zároveň částečné soukromí. 

Od 20 % do 45 %

Zachovávají komfortní osvětlení interiéru přirozeným světlem a zároveň znemožňují pohled do interiéru v nočních hodinách. Siluety jdou vidět pouze v těsné blízkosti látky a při rozsvíceném světle v místnosti.      

                  

Od 1 % do 15 %

Tyto hodnoty označují látky zatemňující. Jsou to látky s různou průhledností podle zvoleného procenta. Přes zatemňující látky do interiéru není vidět ani při rozsvíceném světle a dovnitř světlo nepropouští, nebo jen úplné minimum. Tyto látky jsou vhodné do místností, jako je ložnice například, kde je žádoucí vytvoření tmy a úplného soukromí.

0 % = Blackout

Zcela zatemňující látky, neprůhledné jak do interiéru, tak do exteriéru. Skvělá volba do spacích místností a k vytvoření tmy.

Pokud tedy chcete látkové stínění, které bude plnit funkci spíše estetickou nebo lehce stínící, vybírejte z látek s propustností od 20 % výše. V případě, že sháníte stínění, které při zatažení místnost zatemní, vybírejte z látek s propustností od 0 % do 20 %.

Odstín látek se může vzhledem k nastavení vašeho monitoru lišit, proto vám rádi na požádání zašleme 3 kusy vzorečků látek zdarma. Neváhejte nás kontaktovat.

KONTAKT

Mohlo by vás také zajímat:

Petra Šenková




Největší veletrh žaluzií

Největší veletrh žaluzií, rolet, pergol a markýz na světě! Byli jsme na R+T ve Stuttgartu!

Potřebujete něco schovat nebo oddělit? Vsaďte na moderní japonskou stěnu

Každý z nás občas ve svém bytě řeší, jak co nejefektivněji oddělit nebo přepažit velké místnosti, případně jak zakrýt kouty, do kterých nechcete, aby bylo vidět. Jak to vyřešit, když se jedná o přechodnou dobu? Co když stavění příčky je zbytečné, nebo si to v pronajatém bytě nemůžete dovolit? Pak vsaďte na japonskou stěnu.

Dřevěné žaluzie nebo hliníkové žaluzie v imitaci dřeva

Líbí se Vám krásné dřevěné žaluzie? V tomto článku Vám chceme poradit v případě, že hledáte dřevěné stínění. Máte v podstatě 2 možnosti.

Proč si pořídit markýzu právě teď?

Nejefektivnější způsob je právě pořízení venkovní markýzy. Díky velkému výběru barev a vzorů, totiž markýza nejen stíní, ale i skvěle vypadá!