zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Bioklimatická pergola na míru svépomocí? Dnes už žádný problém

Pergola je pro většinu symbolem místa pro odpočinek na zahradě nebo terase. A když se nad pergolou u vás doma zamyslíte, napadne vás, že montáž musí provádět pouze specializovaná firma? Ano, i to je možnost pro ty, kteří nemají čas, nebo je manuální práce nenaplňují. Pro kutily a nadšence do zvelebování domova je tu druhá možnost i bioklimatickou hliníkovou pergolu si dnes už můžete sami objednat i namontovat. Pojďte se mrknout na to, jak stavba pergoly probíhá krok za krokem.

Co je to bioklimatická pergola?

Pokud jste se po pergole už dívali, nejspíš tušíte, co bioklimatická pergola je. Pokud ne, tak alespoň v krátkosti. Bioklimatické pergoly mají pohyblivé střešní lamely, díky jejichž naklápění pod nimi může cirkulovat vzduch. Pod pergolu přichází svěží čerstvý vzduch a ohřátý odchází pryč. Naklápěním lamel také můžete plynule reagovat na pohyb slunce a regulovat zastínění pod pergolou. 

Bioklimatická pergola ARTOSIHliníková bioklimatická pergola ARTOSI

Pokud dojde na déšť, lamely jednoduše uzavřete a vytvoříte tak neprostupnou plochu a pod pergolou můžete v klidu a suchu relaxovat dál.

Stínění a ochrana i z boku

Při pořízení screenových rolet na boky hliníkové pergoly si navíc zajistíte zastínění, ochranu před větrem i deštěm také ze stran. Nespornou výhodou rolet je ochrana vašeho soukromí, pokud máte pergolu otevřenou směrem k oknům sousedů, nebo do ulice.

Pergola je vyrobena z extrudovaného hliníku a barevně si ji můžete sladit s vaším exteriérem. Na e-shopu Labona.cz si pergolu sami nakonfigurujete, vyberete barvy, umístění screenových rolet, osvětlení na pergolu a zjistíte ihned cenu. Za pár dalších kliknutí máte objednáno a tím je ⅓ vašeho nového projektu hotová a můžete se těšit na dodání.

Stavba pergoly - je to jako stavebnice

Když se podíváte na montážní videa a návody, zjistíte, že se stavba pergoly neliší od jiných kutilských projektů. Jediné, co je zapotřebí, jsou ideálně 1 nebo 2 pomocníci, kteří přiloží ruce k dílu při zvedání střešních profilů a dalších částí konstrukce. 

Před začátkem montáže si připravte betonové patky na pergolu (alespoň 300 x 300 mm), ideálně do nezámrzné hloubky a elektrický přívod v místě, kde ji napojíte. 

Ukotvení patek pod pergolu

Prvním krokem samotné montáže je ukotvení patek. Pro každou patku vyvrtejte podle šablony otvory, důkladně je vyčistěte, aplikujte chemickou kotvu a vložte závitové tyče. Nasaďte patky a proveďte jejich ukotvení.  

Ukotvení patek pod pergoluUkotvení patek pergoly

Pro náš popis jsme vybrali pergolu kotvenou ke zdi domu. Na fasádu si vyznačte ryskami umístění nosného profilu. Právě tady budete potřebovat pár dalších rukou, abyste mohli zvednout profil a vyznačit otvory. Poté otvory vyvrtáte, aplikujete opět chemickou kotvu a vložíte hmoždinky. 

Po dozrání chemické kotvy můžete přiložit nosný profil zpět a upevnit. Elektrický přívod můžete dát do jedné ze stojek, nebo do profilu na fasádě.

Upevněte horní nosný profil konstrukce na fasádu

Na připravené patky nasadíte stojky a na ně vyzvednete ostatní horní profily a vše upevníte. Je dobré nedotahovat vše úplně, zkontrolovat a upravit rovnost konstrukce a teprve poté plně dotáhnout

Stavba konstrukce pergolyZvedněte a upevněte zbylé nosné profily na stojky pergoly

Zastřešení pergoly svépomocí

Teď můžete propojit přívodní kabel s elektroinstalační krabičkou. Veškeré otvory uzavřete krytkami. Připevněte okapní profil. Následně se můžete pustit do posledního kroku, a tím je vložení otočných lamel

Vložení střešních lamel do konstrukce pergolyUchycení otočných lamel do připravených otvorů

A máte hotovo.

Zahradní pergola u domuBioklimatická pergola ARTOSI se screenovými roletami

 

 


Petra Šenková




Jak jsem čistila žaluzie?

Horizontální žaluzie patří mezi nejpopulárnější stínění. Jsou cenově dostupné, skvěle stíní a snadno se montují. A navíc se i snadno udržují! Podívejte se, jak je nejlépe vyčistit, aby vám vydržely co nejdéle krásné a funkční.

TOP 5 Výhod venkovních žaluzií

Venkovní žaluzie jsou nejen velmi praktickým, ale také elegantním prvkem, který doladí celkový vzhled domu. Kromě toho, že spolehlivě zastíní, mají i spoustu dalších výhod, díky kterým v poslední době nabývají na popularitě. Které výhody to jsou?

Blíží se mezinárodní stavební veletrh v Praze FOR ARCH 2022

Poslední velká letošní akce, na které se s námi můžete potkat, se blíží každým dnem. Už od 20. září se otevřou brány výstaviště PVA EXPO Praha a vy tak budete moci navštívit stavební veletrh FOR ARCH 2022.

Máme za sebou skvělý workshop „Montáž fotovoltaické elektrárny“

Ve spolupráci s panem Tesárkem ze Svépomocí.cz a ENBRA, a.s. jsme připravili informačně nabitý workshop na téma „Montáž fotovoltaické elektrárny“. Byl určen především pro svépomocníky, ale místa si v něm našli i ti, kteří teprve zvažují nákup FVE a právě rozmýšlí, jestli se jim vyplatí zakázku zadat firmě, nebo ji přece jen zvládnou sami.