zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Fotovoltaika svépomocí krok za krokem

1. Co vás vede k pořízení, aneb proč pořídit fotovoltaiku?

Důvodů, které vás mohou vést k pořízení vlastní fotovoltaiky, může být více. Mezi ty hlavní a nejčastější patří:

  • snížení nákladů na elektřinu - díky výrobě vlastní energie snížíte spotřebu elektřiny z distribuční sítě.
  • Zajištění záložního zdroje energie - hybridní fotovoltaické systémy mohou zásobovat domácnost energií i v případě výpadku veřejné sítě. Tím se zvyšuje nezávislost na vnějších zdrojích energie.
  • Investice do budoucnosti - pořízení fotovoltaiky bývá na počátku finančně náročnější investicí, která vám ale v průběhu let šetří náklady na domácnost a po “splacení” pak generuje energii i nadále a finančně se vyplácí.
  • Zelená energie - elektřina získaná ze slunce je obnovitelným zdrojem energie, který nevytváří emise, škodlivé plyny a nepřispívá tak ke skleníkovému efektu. Naopak jejím užíváním přispíváte k ochraně životního prostředí a snižujete vlastní uhlíkovou stopu.
  • Zhodnocení nemovitosti - fotovoltaika může být prvkem, který zvedne cenu a prodejnost vaší nemovitosti.
  • Prodej přebytečné energie - pokud je vaším cílem zisk, pak je možné si fotovoltaiku pořídit nejen pro využití pro vlastní spotřebu, ale můžete přebytky dodávat do distribuční sítě a vydělávat tak. Ohledně aktuální výkupní ceny je potřeba se informovat u vašeho distributora nebo obchodníka s energií.

Kromě důvodů, které vás mohou vést k pořízení vlastní FVE, je důležité zvážit i to, jak budete fotovoltaiku financovat - jestli ji zvládnete zaplatit z vlastních úspor, nebo si zajistíte financování například speciálním úvěrem. I toto hledisko vám může pomoci pak v rozhodování, jestli a jak velkou elektrárnu si budete moci pořídit.

2. Máte vhodný objekt nebo prostor pro instalaci?

Než se pustíte do poptávání, zjistěte, jestli máte vhodný objekt pro instalaci, případně dostatečně velkou střechu, správné natočení, jaké jsou překážky, zastínění.

Pro představu:

Elektrárna o výkonu 9,72 kWp většinou zahrnuje cca 24 fotovoltaických panelů. Každý výrobce má lehce odlišné rozměry, nebo výkon panelů, ale v průměru se jedná cca o 1700 x 1100 mm velké panely s váhou okolo 21 kg. Pro jejich umístění tedy potřebujete cca 48 m2 na vaší střeše.

Orientace střechy pro umístění panelů se doporučuje ideálně na jih, často se využívá i orientace na východ, západ, nebo jejich kombinace. Co se sklonu týče, tak nejvhodnější je 35°, u plochých střech se volí 10-15°.

Pro co nejlepší fungování elektrárny je nutné zajištění plného svitu slunce po co nejdelší část dne. Prostor pro instalaci se proto plánuje nejlépe na nezastíněných plochách. Pokud není možné zajistit takové místo, pak se k panelům instalují optimizéry, které pomohou s překlenutím času se zastíněním a minimalizují ztráty výkonu celého systému.

Typ střechy a střešní krytina vhodné pro instalaci fotovoltaiky

Kromě výše uvedeného se zaměřte i na:

  • statickou stabilitu střechy,
  • stav střešní krytiny,
  • přístup k elektrickému rozvodu,
  • povolení a stavební předpisy,
  • stavební přípravy.

Pokud nejste sami schopni posoudit stav, obraťte se na odborníky, kteří vám v případě pochyb vypracují statický posudek, případně elektrikář navrhne nejlepší řešení přívodu a jestli stávající rozvody splňují požadavky.

Pamatujte, že instalace fotovoltaického systému je komplexní proces. Důkladná příprava, konzultace s odborníky a dodržování příslušných předpisů jsou klíčové pro úspěšnou a bezpečnou realizaci.

3. Co získáte instalací svépomocí? Co vše zvládnete sami?

Realizace fotovoltaiky je možná 2 způsoby - zadat celou realizaci firmě, která se postará od A po Z, nebo se pustit do realizace svépomocí. Průběh první varianty jsme popsali dopodrobna v článku Fotovoltaika na klíč.

Druhá varianta je vhodná pro ty, kteří si chtějí zmanagovat celý proces, mohou outsourcovat některé činnosti a část si třeba zpracovat sami (instalace panelů, elektrozapojení, projektová dokumentace, revize).

V čem může být výhodnější realizace svépomocí:

  • finanční úspora,
  • získání nových dovedností a znalostí,
  • kontrola a flexibilita,
  • pocit osobního uspokojení.

Je však důležité mít na paměti, že realizace fotovoltaiky svépomocí vyžaduje dostatečné technické znalosti, dovednosti a dodržování bezpečnostních předpisů. Před rozhodnutím o instalaci svépomoci je vhodné pečlivě zvážit své schopnosti a možnosti, projít si předpisy a normy a případně si zajistit odborné poradenství pro správnou a bezpečnou instalaci.

Instalace fotovoltaiky na plochou střechu

Činnosti, které hravě zvládnete sami:

  • plánování a návrh fotovoltaického systému,
  • finanční analýza a zjištění návratnosti,
  • výběr a nákup komponent,
  • instalace panelů - sami můžete provést instalaci solárních panelů na střechu nebo jiné vhodné místo. Je však důležité dbát na bezpečnostní opatření a správnou montáž, aby byla zajištěna bezpečnost a optimální výkon systému.

Části, které vyžadují oprávnění nebo certifikaci:

  • elektrozapojení - instalace fotovoltaického systému vyžaduje znalosti elektrotechniky a práci s elektrickými přístroji. Pro tuto část je obvykle nutné mít elektrikářské oprávnění nebo certifikaci, aby byla zajištěna správná instalace a bezpečnost. Projděte si, prosím, příslušné vyhlášky.
  • Připojení k elektrické síti: Pro připojení fotovoltaického systému k veřejné elektrické síti je třeba dodržet příslušné normy a předpisy. Tuto část provádí technik od distributora.

4. Jak velkou fotovoltaiku zvolit?

3 body důležité pro výběr fotovoltaiky a jejího výkonu jsme řešili v předchozích krocích - instalační prostor a způsob realizace, orientace a sklon střechy, financování. Díky nim už budete mít možná z části zodpovězený i poslední bod - tím je výkon fotovoltaiky.

Pokud vás neomezuje prostor ani finance, výkon pak určíte na základě spotřeby a plánovaného využití energie z fotovoltaiky. U spotřeby se dívejte nejen na aktuální, ale i v budoucnu plánovanou spotřebu. Aktuální spotřebu najdete ve faktuře od prodejce elektřiny. Pokud tedy plánujete například pořízení klimatizace v budoucnu, vyhřívání bazénu nebo jiné energeticky náročnější odběry, počítejte s jejich pokrytím rovnou.

Určitě se zamyslete i nad rozložením spotřeby v průběhu dne. Pokud trávíte většinu dne doma, budete spotřebovávat velkou část vyrobené elektřiny přes den, kdy ji systém produkuje. Pokud naopak trávíte čas doma jen v ranních a večerních hodinách, určitě potřebujete do systému zařadit baterie, které vám umožní pozdější spotřebu v časech, kdy slunce už nesvítí a výroba tak neprobíhá.

Nejběžněji se volí FVE o výkonu, který pokryje spotřebu domácnosti, tedy spotřeba = výkon FVE. Kapacita baterií pak bývá nejčastěji v poměru 1:1,5-2. Tedy například k FVE o výkonu 9,72 kWp si naši zákazníci pořizují baterie 18,7 kWh.

Na Laboně si můžete fotovoltaiku nakonfigurovat v pár krocích a ihned zjistíte cenu. Nabízíme dodávku komponent pro FVE od 4,86 kWp do 9,72 kWp.

5. Máte jasno? Objednejte si komponenty

Většina firem se zaměřuje na prodej i s instalací. U nás na Laboně si můžete objednat samotné komponenty a nechat si je dovézt až k vám domů. V reakci na dění na trhu se snažíme o co nejbezpečnější průběh objednávek už od počátku a proto umožňujeme i osobní vyzvednutí komponent. V případě zájmu je možné osobní vyzvednutí na skladě v Rosicích u Brna, nebo v Popůvkách a platba na místě.

Budete potřebovat fotovoltaické panely, konstrukce, střídač, bateriové moduly, BMS, AC a DC rozvaděč, kabeláž, kotvící materiál.

Nově si u nás můžete pořídit i neinvazivní konstrukci (= bez vrtání) pro plochou střechu - ENBRA bloky. Jedná se o betonové konstrukce, které během pár minut rozmístíte a rovnou na ně můžete instalovat panely. Pro více informací mrkněte na následující video.

Za kvalitu ručíme

Pro oblast fotovoltaiky jsme si jako partnera a dodavatele zvolili českou společnost ENBRA s více než 30letou tradicí. Veškeré díly držíme tedy skladem v České republice a jsme tak schopni zajistit krátké dodací lhůty.

Máte k dispozici více nabídek? Jak se mezi nimi rozhodnout?

  1. Kvalita, záruky, reklamace
    Zjistěte si značky prodávaných komponent, jejich kvalitu a spolehlivost. Zkontrolujte, zda jsou produkty certifikovány pro český trh a splňují veškeré standardy. Podívejte se i na hodnocení dodavatele na internetu - jak jsou zákazníci spokojení s materiálem, jak dlouho je firma na trhu a také jaké poskytuje záruky a v případě potíží, s kým se řeší reklamace. Jsou e-shopy a obchodníci, kteří pouze přeprodávají zboží od výrobců ze zahraničí a pokud dojde k poškození, řešíte reklamaci například s Čínou.
    U nás máte jistotu kvalitních produktů a českého supportu po celou dobu zakázky. Naším cílem není jen samotný prodej, ale především zajištění funkčního řešení, které bude zákazníkovi k užitku. Případné reklamace řešíme přímo se společností ENBRA tady v ČR.
  2. Komunikace a jednání firmy/dodavatele
    Pořízení fotovoltaiky je velkou investicí, i když se rozhodnete pro realizaci vlastními silami. Dejte proto i na pocit z komunikace firmy - berete od nich produkty v řádech 100 000,-.
  3. Cena
    Tento faktor by neměl být rozhodující, vždy zvažte cenu v návaznosti na značku a kvalitu produktů a také přidanou hodnotu dané společnosti. Postará se firma jen o dodání, nebo vám poskytne nějaký support, službu navíc?

V e-shopu Labona si můžete sami vybrat řešení FVE, ale po celou dobu máte k dispozici techniky, kteří vám rádi zodpoví veškeré dotazy, pomohou s výběrem vhodné velikosti fotovoltaiky, navedou vás krok po kroku. Kromě toho od nás nákupem získáte vyřízení dotace, podání žádosti o přetoky u distributora, žádosti o UTP (Umožnění trvalého provozu, dříve PPP - První paralelní připojení), a jako třešničku pak i autorizované spuštění vámi nainstalované fotovoltaiky ZDARMA.

6. Poslání žádosti na Nová zelená úsporám a o schválení přetoků u distributora

Pokud se rozhodnete pro nákup součástí FVE u nás, pak se o vyřízení žádostí postaráme za vás. Ušetříte si tak čas a můžete se rovnou věnovat dalším činnostem spojeným s realizací.

Pokud teprve přemýšlíte a váháte i nad jinými dodavateli, pak byste měli vědět, že bude potřeba zařídit:

  • Podání žádosti o dotaci
  • Podání žádosti o schválení přetoků k distributorovi

Vyplňte žádost online a odešlete formulář na NZÚ

Žádost o dotaci na NZÚ

Žádost o dotaci na fotovoltaiku v rámci programu Nová zelená úsporám lze podat následujícím způsobem:

  1. Navštivte webovou stránku programu Nová zelená úsporám, kterou spravuje Ministerstvo životního prostředí ČR (https://novazelenausporam.cz/).
  2. Na webové stránce vyhledejte sekci týkající se dotací na fotovoltaiku nebo podobný odkaz, který vás přesměruje na stránku s informacemi a žádostmi týkajícími se fotovoltaických projektů.
  3. Pečlivě si prostudujte podmínky dotace a přesně zjistěte, jaké dokumenty a informace budete muset předložit. Tyto podmínky se mohou lišit v závislosti na aktuálních pravidlech programu.
  4. Připravte požadované dokumenty, které mohou zahrnovat: technický projekt, finanční plán projektu, smlouvu s dodavatelem, potvrzení o provedených pracích a instalaci, kopie faktur a další relevantní dokumenty. Je důležité doložit všechny potřebné informace a dokumenty přesně podle požadavků.
  5. Vyplňte online žádost o dotaci na webových stránkách programu Nová zelená úsporám. Vyplňte všechny požadované údaje a přiložte dokumenty v elektronické formě.
  6. Po podání žádosti bude provedena kontrola a vyhodnocení vaší žádosti. Pokud splníte všechny požadavky, můžete být schváleni pro udělení dotace na fotovoltaiku. Ta bývá vyplacena ale až po dokončení realizace a doložení všech potřebných dokumentací, protokolů a revize.

Žádost na distributora

Toto je jedna z hlavních fází samotného procesu. Mohou nastat 2 varianty - distributor přetoky povolí, nebo nepovolí. V prvním případě můžete elektrárnu instalovat a pokud budete mít větší výrobu než spotřebu, budete moci přebytky odesílat do sítě. Ve druhém případě přetoky do sítě odcházet nemohou, ale i tak je možné elektrárnu instalovat a jen toto omezit určitým nastavením a opatřením. Před podáním samotné žádosti o přetoky je vhodné se nejprve seznámit s konkrétními požadavky a postupy jednotlivých distributorů. Tyto informace jsou obvykle dostupné na webových stránkách příslušného distributora, nebo je možné se na ně zeptat přímo na jejich zákaznických linkách.

ČEZ Distribuce

ČEZ Distribuce je největším distributorem elektřiny v ČR. Pro podání žádosti o přetoky u ČEZ Distribuce je nutné kontaktovat příslušnou místní pobočku.

Webová stránka: https://www.cezdistribuce.cz, telefon 800 850 860. Na této stránce naleznete informace o podání žádosti o přetoky a kontaktní údaje příslušného regionálního pracoviště ČEZ Distribuce.

PREdistribuce

PREdistribuce je dalším významným distributorem elektřiny v ČR. Žádost o přetoky u PREdistribuce je třeba podat prostřednictvím jejich webového portálu nebo se obrátit na jejich zákaznickou linku.

Webová stránka: https://www.predistribuce.cz, 800 550 055. Na této stránce naleznete informace o podání žádosti o přetoky a také elektronický formulář pro podání žádosti.

E.ON Distribuce

E.ON Distribuce je také významným distributorem elektřiny v České republice. Pro podání žádosti o přetoky u E.ON Distribuce je třeba se obrátit na příslušnou místní pobočku.

Webová stránka: https://www.eondistribuce.cz, 800 225 577. Na této stránce naleznete informace o podání žádosti o přetoky a kontaktní údaje příslušného regionálního pracoviště E.ON Distribuce.

7. Vše stojí v projektové dokumentaci FVE

Projektová dokumentace pro fotovoltaický systém u rodinného domu je nedílnou součástí procesu před samotnou instalací. Obsahuje detailní informace a plány týkající se návrhu a realizace fotovoltaického systému. Z dokumentace vyplyne, jaké mají být použité kabely, jaké je propojení, vzdálenosti, ochrany a jiné. Následují základní dokumenty, které projektová dokumentace na fotovoltaiku může obsahovat:

  • Technický projekt: Technický projekt je klíčovým dokumentem, který popisuje veškeré technické aspekty fotovoltaického systému. Obsahuje technické parametry solárních panelů, střídače, připojení k elektrické síti a dalších komponent. Tento dokument také zahrnuje plán instalace, včetně rozmístění panelů, elektroinstalace a ochranných opatření.
  • Finanční plán: Finanční plán popisuje náklady spojené s instalací fotovoltaického systému. Zahrnuje informace o cenách jednotlivých komponent, nákladech na instalaci a dalších případných nákladech, jako jsou stavební práce, elektroinstalace a povolení. Finanční plán také uvádí předpokládané výnosy z produkce elektřiny a návratnost investice.
  • Elektrická schémata: Elektrická schémata popisují elektroinstalaci a zapojení fotovoltaického systému do elektrické sítě domu. Obsahují informace o propojení solárních panelů, střídače, měřicích zařízení a případných baterií nebo regulátorů nabíjení. Elektrická schémata také zahrnují ochranná zařízení a zabezpečení systému.
  • Výkresy a rozmístění panelů: Výkresy a rozmístění panelů ilustrují plánované umístění solárních panelů na střeše domu. Tyto výkresy zobrazují orientaci panelů, jejich sklon a vzájemné rozmístění. Správné rozmístění panelů je důležité pro dosažení optimálního slunečního záření a výkonu systému.

Projektovou dokumentaci pro fotovoltaický systém zpracovává obvykle odborný projektant, který má znalosti a zkušenosti v oblasti fotovoltaiky a elektroinstalací. Projektant se věnuje návrhu a plánování systému, zohledňuje specifika konkrétního rodinného domu a dodržuje platné normy a předpisy.

Důležitost projektové dokumentace

8. Jak probíhá instalace panelů?

Instalace solárních panelů na střechu rodinného domu se liší v závislosti na typu střechy. Zde je přehled postupů pro instalaci panelů na šikmou střechu a plochou střechu.

Instalace panelů na šikmou střechu

Příprava: Nejprve je třeba provést přípravné práce, jako je vyčištění střechy od nečistot a případných překážek. Je důležité zkontrolovat pevnost střešní konstrukce a případně ji posílit, pokud je to nutné.

Montáž konstrukce: Následuje instalace konstrukcí, které slouží k upevnění solárních panelů na střeše. Montážní systém se obvykle skládá z kotvících háků, které se vkládají pod střešní tašky.

Na ně se instalují hliníkové profily. Přesný typ a design montážního systému závisí na konkrétní střeše, krytině a požadavcích.

Instalace solárních panelů: Po montáži kontrukcí jsou solární panely umístěny na střeše a upevněny pomocí svorek nebo speciálních držáků. Panel by měl být pevně a bezpečně připevněn ke střeše, aby odolal větru a dalším povětrnostním podmínkám.

Instalace panelů na plochou střechu

Příprava: Před instalací panelů je třeba zkontrolovat pevnost a stav ploché střechy. Pokud je to nutné, je vhodné provést opravy nebo posílení střešní konstrukce.

Instalace/rozmístění konstrukce: Opět záleží na typu konstrukce a krytině střechy. Pro ploché střechy se používají nejčastěji hliníkové konstrukce jako invazivní metoda, jako neinvazivní pak betonové bloky nebo plnitelné plastové vany.

Instalace solárních panelů: Na připravené konstrukce se připevňují solární panely. Panel by měl být správně vyvážen a pevně připevněn k rámu, aby odolal větru a povětrnostním podmínkám. Při instalaci je důležité zajistit správnou vzájemnou orientaci a rozmístění panelů pro dosažení maximálního slunečního záření. V případě otevřených částí s možností podfouknutí se doporučuje tzv. zavětrování.

9. Elektrozapojení - střídač, baterie

Střídač, baterie a BMS (Battery Management System) jsou klíčové součásti pro zprovoznění funkční fotovoltaiky s akumulací energie.

Střídač se obvykle instaluje v systému jako článek mezi fotovoltaické panely a spotřebiče. Jeho úkolem je převádět stejnosměrný proud vyprodukovaný solárními panely na střídavý proud, který je vhodný pro použití v domácnosti nebo pro distribuci do elektrické sítě. Střídač také slouží k synchronizaci s elektrickou sítí a může umožňovat i prodej přebytečné energie do sítě.

Baterie se instaluje spolu se střídačem a slouží k ukládání vyprodukované energie z fotovoltaických panelů. Tímto způsobem lze energii akumulovat a využít ji v době, kdy není dostatek slunečního záření nebo v nočních hodinách. Baterie umožňuje snížit závislost na externí dodávce elektřiny a maximalizovat vlastní spotřebu vyprodukované energie.

BMS, neboli Battery Management System, je systém pro správu baterie. Jeho úkolem je monitorovat stav baterie, optimalizovat nabíjení a vybíjení, ochránit baterii před přetížením a zajistit bezpečnou a dlouhodobou životnost baterie. BMS je důležitou součástí pro správné fungování akumulačního systému.

Zapojení těchto součástí, tedy střídače, baterie a BMS, by mělo být provedeno kvalifikovaným elektrotechnikem se znalostí solární energetiky. Je důležité dodržovat bezpečnostní a elektrotechnické předpisy a provést správné elektrické připojení.

Kromě střídače, baterie a BMS je pro zprovoznění funkční fotovoltaiky potřeba několik dalších součástí. Například kabeláž, AC a DC rozvaděč, smartmeter.

Schéma fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům

Posledním krokem instalace je propojení s elektrickou sítí. Pokud plánujete připojit fotovoltaický systém k elektrické síti, je nutné zajistit připojení systému prostřednictvím příslušných elektroinstalačních prací. Připojení k elektroměrovému rozvaděči se provádí v rámci montáže FVE, ale až do oficiálního připojení distributorem by měl systém být vypnutý a nepouštět do sítě žádné přetoky.

10. Funkčnost celé instalace potvrdí revizní technik

Revize fotovoltaické elektrárny na rodinném domě je prováděna za účelem zajištění bezpečnosti, správného fungování a výkonu systému. Během revize technik provádí důkladnou kontrolu různých aspektů fotovoltaického systému. Zde je přehled některých hlavních prvků, které technik při revizi kontroluje:

  • Kontrola fyzického stavu: Technik zkontroluje vizuálně stav solárních panelů, montážního systému, kabeláže a dalších součástí. Hledá příznaky poškození, opotřebení, korozí nebo jiných problémů, které by mohly ovlivnit výkon systému.
  • Elektrické připojení: Technik ověří správnost elektrického připojení mezi solárními panely, střídačem, bateriemi a dalšími komponenty. Zkontroluje správné propojení a uzemnění a ověří, zda jsou dodrženy elektrotechnické normy a bezpečnostní předpisy.
  • Výkon a produkce energie: Technik provede měření výkonu solárního systému a porovná ho s očekávanými hodnotami. To může zahrnovat měření výstupního napětí, proudu a výkonu střídače. Dále může technik analyzovat data o produkci energie z předchozího období a porovnat je s předpokládanými hodnotami.
  • Funkce ochranných mechanismů: Technik zkontroluje správnou funkci ochranných mechanismů, jako jsou pojistky, přepěťové ochrany a přepěťové ochrany proti blesku. Důkladná kontrola těchto mechanismů je důležitá pro ochranu systému a předcházení rizikům požáru či poškození.
  • Bateriový systém (pokud je instalován): Pokud je ve fotovoltaickém systému přítomna baterie, technik provede kontrolu jejího stavu, výkonu a komunikace s BMS. Zkontroluje napětí, stav nabití a provádí diagnostiku baterie.

Výstupy revize fotovoltaické elektrárny mohou zahrnovat písemnou zprávu obsahující informace o stavu a výkonu systému, zjištěné problémy, doporučení pro opravy nebo údržbu a případně měřicí protokol. Pokud jsou identifikovány problémy, technik může poskytnout doporučení pro jejich řešení a opravy. Mohou se jednat o opravy fyzického poškození, výměnu nebo opravu vadných součástí, aktualizaci firmware střídače nebo BMS, či optimalizaci nastavení systému. Technik také může poskytnout rady pro správnou údržbu fotovoltaického systému, například čištění solárních panelů od nečistot, pravidelnou kontrolu stavu kabeláže, monitorování výkonu a produkce energie nebo provádění pravidelných aktualizací software.

Revize fotovoltaické elektrárny je důležitým krokem pro udržení systému v optimálním stavu, zajištění jeho bezpečnosti a maximalizaci výkonu. Je vhodné provádět pravidelné revize s ohledem na doporučení výrobce a místní předpisy. Díky revizím lze včas odhalit případné problémy a zajistit dlouhodobou spolehlivost a efektivitu fotovoltaického systému.

11. Žádost o PPP, nově UTP - umožnění trvalého provozu

Proces žádosti o UTP (Umožnění trvalého provozu) nebo dřívější PPP (První paralelní připojení) u distribuční společnosti většinou zahrnuje následující kroky:

  1. Žádost: Majitel fotovoltaické elektrárny podává žádost o UTP u místní distribuční společnosti. Žádost obsahuje informace o instalovaném výkonu, typu systému a potřebné identifikační údaje.
  2. Technické posouzení: Distribuční společnost provede technické posouzení žádosti a fotovoltaického systému. Provádí se kontrola splnění technických požadavků a případně mohou být vyžadovány další dokumenty, jako je projekt, technická specifikace nebo schválení připojení k distribuční síti.
  3. Připojení: Následně je provedeno připojení fotovoltaické elektrárny k distribuční síti. To zahrnuje instalaci nového měřicího zařízení a potřebných elektrických propojení.

Výsledkem procesu UTP je umožnění trvalého provozu fotovoltaické elektrárny a její připojení k distribuční síti. Distributor poskytuje majiteli fotovoltaické elektrárny protokol, který slouží jako důkaz o připojení a umožňuje majiteli využívat fotovoltaický systém i včetně případných dodávek přetoků do sítě.

13. Žádejte o vyplacení dotace

Toto je posledním krokem v celém procesu. Na NZÚ bude potřebné doložit všechny dokumentace, protokoly a zažádat o vyplacení předem schválené dotace. Úřad si dokumentaci projde, případně požádá o doplnění a následně zašle na váš účet finanční podporu.


Petra Šenková




Nakupte si žaluzie a rolety na míru z bezpečí domova

Málokdo se v tomto období cítí komfortně v přítomnosti cizích osob. Neradi chodíte nakupovat, vyhýbáte se kontaktu, snažíte se chránit zdraví naše a našich nejbližších. Díky e-shopu Labona.cz nemusíte čekat na ukončení karantény, můžete i v této situaci nakoupit potřebné stínění z bezpečí domova.

Koupit si žaluzie na internetu nebo objednat montážní firmu?

Trend on-line nakupování zasáhl již nějaký čas zpět i oblast prodeje zboží na míru. Před pár roky bylo nepředstavitelné, že by si někdo mohl na internetu objednat třeba žaluzie, markýzu nebo venkovní žaluzie a jiné produkty určené ke stínění. Dnes je vše už jinak.

Snižte cenu za energie ve vaší domácnosti

Cena elektřiny raketově stoupla, situace je nejistá a mnoho společností stojí na pokraji svých možností. Na účtech domácností se najednou objevují nemalé částky nad plán rodinného rozpočtu. Zní to trochu jako hororový scénář, že? Tak se pojďme podívat, jak na zdražení elektřiny alespoň trochu vyzrát.

Na veletrhu FOR ARCH 2021 jsme předváděli bioklimatickou pergolu ARTOSI

Po dlouhé době, kdy akce a dění ve společnosti pozastavil Covid-19, se zase pomalu vše začíná vracet do starých kolejí. Mimojiné se konají i veletrhy. Pro firmy z oboru stavebnictví a vybavení domů, stejně tak i pro lidi plánující stavbu, je velmi významný stavební veletrh FOR ARCH. Letos jsme byli i my jeho součástí.