zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Montáž solárních panelů. Svépomocí nebo odborníkem?

Stále diskutovanější téma a po právu. Fotovoltaika vám zajistí soběstačnost a velkou úsporu v horizontu mnoha let. Jak taková fotovoltaika funguje a jaké jsou možnosti pořízení?

Jak funguje fotovoltaika?

Fotovoltaika (zkráceně FVE) je systém, který přeměňuje sluneční záření na elektrickou energii. Základními prvky jsou fotovoltaické panely, střídač a baterie. 

Solární panely na střeše rodinného domu

V případě, že se jedná o hybridní fotovoltaickou elektrárnu (s připojením na veřejnou distribuční síť a s bateriovým úložištěm), pak je vyrobená energie spotřebovávána v domácnosti pro běžný provoz a střádána do baterií pro pozdější spotřebu. Přebytky jdou do veřejné sítě, naopak chybějící energie se z ní odebírá. Všechny toky jsou zaznačeny na následujících grafikách.

Tip: Pokud se o FVE zajímáte hlavně kvůli ušetření na energiích, tak klíčem k maximální úspoře je jej kombinace s tepelným čerpadlem. Toto spojení vám sníží již nízké náklady čerpadla a fotovoltaiku tak budete moci využít také pro efektivní a ekonomické vytápění domácnosti.

Toky vyrobené energie FVE ráno

Zaznačení toků vyrobené elektřiny a její spotřeby v ranních hodinách

Zaznačení toků vyrobené elektřiny a její spotřeby v průběhu dne

Toky energie FVE v průběhu noci

Zaznačení toků vyrobené elektřiny a její spotřeby v průběhu noci

Co vše je součástí FV systému na rodinném domě?

Jak je znázorněno na obrázcích výše, hybridní FVE se u rodinného domu skládá a propojuje:

  • solární panely, konstrukce pro uchycení,
  • rozvaděč stejnosměrného proudu (DC),
  • elektroměrový rozvaděč pro fotovoltaiku,
  • smartmeter,
  • fotovoltaický měnič (střídač),
  • baterie pro fotovoltaiku,
  • domovní rozvaděč,
  • venkovní elektroměrový rozvaděč,
  • kabeláž.

Toto jsou prvky, které jsou do systému zapojeny a zajišťují správnou funkčnost a bezproblémovou kooperaci s distributorem a domácími spotřebiči.

Fotovoltaika svépomocí

Tato varianta je vhodná pro všechny zručné kutily, kteří zvládnou celý proces zmanagovat. Instalace panelů je snadná a neliší se příliš od montáže například venkovních žaluzií nebo hliníkové pergoly.

Propojení jednotlivých panelů a připojení elektrárny je třeba přenechat kvalifikované osobě a poté na kontrolu reviznímu technikovi. Vzhledem k vysoké poptávce je tato varianta časově i finančně úspornější - od nás máte základní komponenty doma do 14 dní a může začít instalace.

Od nás získáte:

  • odbornou konzultaci po celou dobu zakázky online nebo telefonicky,
  • posouzení vybraného řešení technikem a doporučení pro nejlepší umístění,
  • konzultaci ohledně kotvení a instalace,
  • vyřízení dotace zdarma,
  • dopravu zdarma,
  • v ceně objednávky jsou FV panely, střídač a bateriové úložiště s BMS, konstrukce a držáky, AC a DC rozvaděč.
  • dále žádost o připojení u distributora, žádost o PPP, vyřízení dotace i autorizované spuštění máte od nás ZDARMA i při realizaci svépomocí.

Kabeláž není součástí setu!

Set solárních panelů a střídače s bateriemi FoxESS

Co je třeba při pořízení FVE svépomocí zařídit?

  • Zajistit projektovou dokumentaci,
  • vyplnit formuláře se žádostí o připojení na distribuční síť,
  • vyplnit žádost na Státní fond životního prostředí o dotaci Nová zelená úsporám - tento krok vyřídíme zdarma za vás,
  • doložit realizaci podporovaných opatření - elektropřipojení a revize,
  • zajistit připojení solární elektrárny do distribuční sítě,
  • doložit dokumentaci o finalizaci FVE na Státní fond životního prostředí a počkat na vyplacení dotace.

Kompletní soupis kroků i s formuláři ke stažení a podrobnými pokyny od nás získáte po objednání komponentů. Provedeme vás přehledně celým procesem, aby vše klaplo na výbornou.

Zadání fotovoltaiky na klíč

Realizace na zakázku se specializovanou montážní firmou je druhou variantou. V tomto případě pouze předáte potřebné informace a vyplníte pár základních dokumentů pro možnost komunikace firmy s úřady ohledně vaší fotovoltaiky a následně se o vše už postaráme my. Jak montáž na klíč probíhá se dozvíte v článku Fotovoltaika na klíč krok za krokem.

Jaký je tedy závěr? Fotovoltaika svépomocí vám dává možnost si na celý proces dohlédnout a plně si ho zmanagovat, ať už se pustíte do práce vlastními silami, nebo jednotlivé činnosti předáte najmutým řemeslníkům. Pokud se rozhodnete pro realizaci fotovoltaiky na klíč, pak se o veškeré kroky postaráme za vás. Obě varianty jsou na Laboně dostupné v krátkém časovém horizontu - veškeré komponenty držíme skladem v České republice.

Tak se pusťte do konfigurace, ihned zjistěte cenu a výši možné dotace na fotovoltaiku pro váš domov. Pořízení fotovoltaiky je investice bez rizika s jistou návratností a velkou úsporou. Cenu vámi vyrobené elektřiny vám už nikdo nezdraží - tu ze sítě ano.

Solární panely na šikmé střeše

Panely mohou samovolně vzplanout - mýty o FVE

O fotovoltaice koluje mnoho mýtů a polopravd. Hasí hasiči domy s fotovoltaikou? Díky domácnostem s FVE se přetěžuje veřejná síť a zdražuje elektřina pro ostatní. Panely poničí déšť nebo sníh. To jsou jedny z nejčastějších obav a fám. Přečtěte si více v článku věnovaném vyvrácení těchto tvrzení.

Potřebujete poradit?

Máte otázky k fotovoltaice, potřebujete specifické řešení? Nechte nám na sebe kontakt, zavoláme vám a zodpovíme vše, případně připravíme cenovou nabídku na míru.

Jméno a příjmení

Telefon

E-mail

Zpráva


Petra Šenková




Montáž solárních panelů. Svépomocí nebo odborníkem?

Stále diskutovanější téma a po právu. Fotovoltaika vám zajistí soběstačnost a velkou úsporu v horizontu mnoha let. Jak taková fotovoltaika funguje a jaké jsou možnosti pořízení?

Zastínění má vliv na kvalitu spánku. Jaké zvolit?

Určitě už jste slyšeli, jaké podmínky jsou pro spánek nejlepší. Mezi ty hlavní patří dostatek tmy, přiměřená teplota a také klid. Pokud všechny tyto podmínky splníme, čeká nás plnohodnotný spánek a ráno se probudíme čilí a plní energie.

Textil na terase: jaká by měla být látka pro markýzu?

Ať už máte k dispozici balkon, terasu, nebo rovnou celou zahradu, vždy musíte promyslet, jak do prostoru vhodně umístit venkovní nábytek a jaké zvolit venkovní stínění, aby vám bylo příjemně.

Je potřeba sítě proti hmyzu na zimu uklízet?

Žádné z našich sítí proti hmyzu není třeba na zimu uklízet. Jsou vyvinuty z hliníkových slitin uzpůsobených na venkovní prostředí...